Yalçın Çakır videoları

Kavaklıdere
Belediye Telefon 0 (252) 592 70 26
Belediye Whatsapp -
Belediye Web sitesi https://www.kavaklidere.bel.tr/
Kaymakamlık Web sitesi http://www.kavaklidere.gov.tr/
Belediye Başkanı Mehmet Demir
Partisi AK Parti - 2019: %68,33 - Toplam oy: 4.945
Nüfusu 2020 yılına göre 10.871
Kaymakamlık (0 252) 592 71 18
İlçe Emniyet Müdürlüğü (0 252) 592 78 26
İlçe Jandarma Komutanlığı  (0 252) 592 79 01
Toplum Sağlığı Merkezi (0 252) 592 70 22

nereleri-gezelim-kavaklidere
HABER

KAVAKLIDERE

nereleri-gezelim-kavaklidere

Kavaklıdere Genel Bilgiler | Dil tercihi TR EN

 

Coğrafi Konum

Kavaklıdere, Muğla ilinin kuzeyinde yer alır. Kuzeyde Aydın, doğuda Menteşe, güneyde Menteşe ve Yatağan, batıda ise Yatağan ile komşudur. İlçenin yüz ölçümünün % 93’ü ormanlar ile kaplıdır ve merkez küçük bir alana sıkışmış durumdadır. 

Ulaşım

Kara yolu: İzmir-Muğla yönünde seyrederken Yatağan’dan önce sola, Muğla-İzmir yönünde ise Yatağanı 5 km geçtikten sonra sağa dönerek 26 km sonra ilçe merkezine ulaşılabilir.

Hava yolu: Kavaklıdere ilçesi, Bodrum Milas Havalimanı’na 80 km, Dalaman Havalimanı’na ise 140 km uzaklık140 km tadır. 

Muğla harita

Muğla ilçeler

Tarihi

Yöreye ilk yerleşenlerin 17. yüzyılın başlarında Karakeçili Yörükleri’nden gelen Türkmenler olduğu öne sürülmektedir. Yöreye daha sonra Denizli, Denizli-Tavas, Muğla, Uşak-Eşme, Uşak-Karahallı ve Kaz Dağları dolaylarından Türkmen aileleri gelerek o zamanki yerleşik nüfusu ve yerleşim yerini oluşmuştur.

Ören yerleri - Müzeler

Hillerima (Hyllarima) Antik Kenti

Hillerima (Hyllarima) Antik Kenti tabelası

Hillerima (Hyllarima) Antik Kenti

Yatağan - Kavaklıdere yolu üzerinde, Kavaklıdere kavşağı yakınlarındaki Çayboyu Köyü içinden geçip 7 km ötedeki Derebağ köyüne çıkacaksınız. Hyllarima antik kenti kalıntıları biraz yukarıda, tepenin çevresine yayılmış durumdadır. İyi durumda bir Roma Dönemi tiyatrosu, sur kalıntıları, kaya mezarları dikkati çeken unsurlardır.

Kyon kalıntıları

Kavaklıdere Menteşe beldesi yakınlarındaki Çamyayla’da ise Kyon kalıntıları var. Kyon, bir Karia kenti. Köy içinde Roma Dönemi tiyatrosu ile sunak taşları kalıntılarını görebilirsiniz.

Gezin - Görün

Göktepe – Gökçukur Yaylası

1700 rakımlı ve tümüyle orman kaplı Göktepe / Gökçukur Yaylası’nda Orman İşletme Müdürlüğüne ait oberj türü konaklama ünitesi bulunuyor.

Yerküpe Yaylası & Mağarası

Yerküpe Mağarası

Yerküpe Mağarası, arşiv - GHA

Yerküpe yaylası, asırlık çınarları, beş ayrı yerden kaynayan buz gibi doğal kaynak suları, geniş çayırlık alanı, çağlayanı ve mağarası ile bir doğa harikası. Her yıl haziran ayı sonunda yağlı güreşler düzenleniyor bu yaylada. Bir şenlik havasında yapılan, bir gece önce şarkılı türkülü konserlerin yer aldığı, aşıkların karşılıklı atıştığı güreşler yerli ve yabancı turistleri yaylaya topluyor.

Yayla, özellikle bahar ve yaz aylarında spor kulüpleri ve doğa sporları tutkunlarının da ilgisini çekiyor.

Yerküpe Yaylası’nda güreşlerin düzenlendiği alanın tam altında, Yerküpe Mağarası bulunur. Doğu Menteşe Dağları üzerinde bulunan Yerküpe Mağarası, Genek Çayı’nın bir kolu olan Hebil Deresi üzerinde yer alır. Mağaranın yakınında Kavaklıdere-Menteşe –Çamyayla Köyleri (şimdilerde mahalle) yer alır.

Geçmişte Yörük çobanlarının çınar ağaçları altında hayvanlarını serinletip, elde ettikleri ürünleri saklamak için kullandıkları Yerküpe Mağarası, bu yönüyle “doğal bir buzdolabı” özelliği taşır. Öyle ki yaz aylarında bölgedeki hava sıcaklığı 38 derece iken, mağaranın sıcaklığı 5 dereceye kadar düşer.

Yerküpe Mağarası, arşiv - GHA

Yerküpe Mağarası, arşiv - GHA

Genç bir mağara olan Yerküpe, doğal köprü özelliğini taşır. Oluşum ve gelişim yönünden ilginç olan mağara, içindeki damlataşlar, sarkıtlar, küçük su havuzları ve çevresindeki doğal yapı açısından turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur. Ayrıca mağaranın üst kesimi piknik ve dinlenme alanı olarak düzenlenmiştir. Mağara içinde yürüyüş yolları, merdiven basamakları, basamakların kenarlarında küpeşteler yapıldıktan sonra ışıklandırılmış ve turizme açılmıştır.

Yerküpe Mağarası, arşiv - GHA 2

Yerküpe Mağarası, arşiv - GHA

Toplam uzunluğu 100 metre olan mağara tek bir galeriden meydana gelmiştir. Genel olarak vadi tabanının eğimine uygun şekilde uzanan mağaranın üst girişi ile alt çıkışı arasında 17 metrelik yükselti farkı vardır. Mağara içindeki küçük iniş ve çıkışlar, tavandan düşen bloklar ve damlataş birikintilerinden kaynaklanr. Genişliği 3-10 metre, tavan yüksekliği ise 2-8 metre arasında değişen Yerküpe Mağarası’nın tabanında çakıl ve kum yığınları yer alır. Tabana yakın kenarlarda ve yan duvarlarda sarkıt ve dikitler mevcuttur. Özellikle havuzlar ilginç bir görünüme sahiptir. İçleri su ile dolu olan havuzların boyutları ve derinlikleri, bulunduğu bölgeye göre değişir.

Doğal SİT alanı olarak koruma altına alınan mağarayı ziyaret edenler, mağara girişinde muhteşem bir manzara yaratan şelaleyi, civardaki mesire yerini ve hemen yakınından geçen Genek Çayı’nın yeşillikler arasında oluşturduğu güzelliği keşfetme şansına sahip olur. Mağaraya Rehber eşliğinde girilmeli.

Görmeden dönme

- Bakırcılar çarşısı; Bakır ustalarının özenle işlediği, evlerin vazgeçilmezi mutfak eşyasından süs eşyalarına kadar bakır çeşitleri...

- İlçe merkezinde bulunan tarihi Kamil Ağa Konağı, Feyzullah Ağa Konakları ile Küçük İbrahim Evi'ni ve Çayboyu Mahallesi'nde bulunan Mehmet Ağa Evi'ni...

- Yerküpe mesire alanında ulu çınar ağaçlarının altında piknikyerini...

- Her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen Geleneksel Menteşe Yerküpe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreş Festivali'ni...

Geleneksel Menteşe Yerküpe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreş Festivali

Geleneksel Menteşe Yerküpe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreş Festivali, arşiv - GHA

- 1800 rakımlı çam ağaçları, dağ çayırları ve kır çiçekleri ile kaplı Gökçukur Yaylası'nı...

- Her yıl Ağustos ayında Gökçukur Yaylası'nda gerçekleştirilen tek kurşun ve trap atışları yarışmalarının düzenlendiği Avcılık ve Piknik Şenliği'ni...

Kavaklıdere yaylaları, arsiv - GHA

Kavaklıdere yaylaları, arsiv - GHA

- Mermer ocaklarından çıkan Türkiye ve dünya piyasalarında Sedef, Newyork, Leylak, Muğla Beyazı, Ege Gümüş ve Ege Siyahı olarak isimlendirilen mermer ürünlerini...

- Derebağ Mahallesi'nde bulunan antik kentleşmenin örneği olan Hyllarima Antik kenti'ni ve antik şehir kalıntılarını...

- Çamlıbel Mahallesi'nde bulunan Kyon Antik Kenti, amfi tiyatrolar ve antik şehir kalıntılarını...

- Tarımsal olarak üretimi yapılan çam fıstığı, ceviz, zeytin, kestane gibi ürünlerin lezzetlerini...

- Yerküpe'de yetiştirilen Vali Hanım çileklerini...

görmeden, gezmeden tatmadan dönmeyin...

Eşek turları

Ziyaretçiler Kavaklıdere Belediyesinin öncülüğünde, yaz aylarında eşeklerle düzenlenen turlarda bölgeyi keşfediyor.

Yöresel Ürünler

Bakırcılık

Bakırcılık, Kavaklıdere yöresinin en eski el zanaatıdır. Bu zanaatın Kavaklıdere'deki geçmişinin 800 yıla kadar uzandığı söylenmektedir. Bakırcılığı yöreye Toroslardan gelen boyların getirdiği sanılıyor.

Dili / Lehcesi / Argosu

Müşteriye metrek, paraya nezilli, namaza imam işi, 1’e sama, 2’ye kulak denilmektedir. Diğer bazı terimler ise şöyle;

Cimitçi: Öğretmen, Partal: Elbise, Mazın: Silah, Sürtmek: Yemek,içmek, Manigadı: Köpek, Tünemek: Yatma, uyuma, Yanbol: Polis, asker, Çeklemek: Bakmak, Dibo: Yok, Tuna: Çok, Yıkım: İyi, güzel, Kös: Kötü, çirkin, Sarıgenek: Altın

Güncel | Kavaklıdere Genel Bilgiler | genel bilgi TR EN
Gümüşlük Brands