Yalçın Çakır videoları

Dalaman
Belediye Telefon (0 252) 692 20 10 
Belediye Whatsapp -
Belediye Web sitesi https://www.dalaman.bel.tr/
Kaymakamlık Web sitesi http://www.dalaman.gov.tr/
Belediye Başkanı Muhammet Karakuş
Partisi AK Parti - 2019: %37,90 - Toplam seçmen: 29.527
Nüfusu 2020 yılına göre 43.036
Kaymakamlık (0 252) 692 50 11
İlçe Emniyet Müdürlüğü (0 252) 692 52 82 
İlçe Jandarma Komutanlığı  (0 252) 692 52 85 
Toplum Sağlığı Merkezi (0 252) 692 50 26 

nereleri-gezelim-kavaklidere
HABER

DALAMAN

nereleri-gezelim-Dalaman

Dalaman Genel Bilgiler | Dil tercihi TR EN

Coğrafi Konum

Dalaman, ülkemizin Güney Ege Bölgesi’nde, Muğla ilinin ise güneydoğusundadır. Kuzeyinde ve batısında Toros Dağları, güneyinde ise Akdeniz ile çevrilidir. Doğudan Ortaca, kuzeydoğudan Köyceğiz, batıdan ise Fethiye ilçeleri ile komşudur. Dalaman Ovası, Muğla ilinin en verimli ovası olup, Türkiye'nin ve Dünya’nın en verimli ovaları içerisindedir. Akdeniz ve Ege bölgelerimizi ayıran Dalaman Çayı,  dağların kuzey yamacından bütün ovayı geçerek Akdeniz’e ulaşır. İlçenin güney tarafından dağ kitleleri arasında denize ulaşmadan önce kükürt içeren su kaynakları ve İncebel tepelerinin arasında Kocagöl  Kargın Gölü ile Kükürtlü göl bulunmaktadır.

İklim

İlçenin iklimi tipik Akdeniz iklimi olup, Subtropikal iklim olarak da tanımlanabilir. Bu iklim karakteristiğine uygun olarak, yöre kışları ılık ve yağışlı, yazları ise kurak ve sıcak geçmektedir. 

Ulaşım

Kara yolu


İlçe Muğla-Fethiye yolu üzerinde ve büyük kentlerden her gün otobüs seferleri bulunduğundan, karayolu ulaşımı kesintisiz ve kolaydır.   

Dalaman – Ankara                     :  700 km

Dalaman – İstanbul                    :  800 km

Dalaman – Antalya                    :  240 km

Dalaman – İzmir                        :  290 km

Dalaman – Muğla                      :    86 km

Dalaman – Köyceğiz                 :    30 km

Dalaman – Fethiye                    :    45 km

Dalaman – Ortaca                     :    10 km

Dalaman – Dalyan                    :    20 km

Dalaman – Sarıgerme               :    25 km


Hava yolu


Dalaman ilçesi, Muğla ili'nde bulunan iki uluslararası havaalanından birine sahip olup, havayolu ulaşımı Dalaman Uluslararası Havalimanı ile sağlanmaktadır.  

Muğla harita

Muğla ilçeler

Tarihçe

Dalaman toprakları üzerinde Lukkalar, Lekler, Solymoslular, Kavalılar, Persler, Helenler, Atinalılar, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Menteşeoğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuştur.  Dalaman daha önce Köyceğiz ilçesine bağlı bir belde iken, 1983 yılında Atakent Beldesi ile birleştirilerek  İlçe olmuştur.   

Çevre Turu

Doğa, deniz ve tarih kenti olan Dalaman, ancak havaalanının hizmete girmesiyle birlikte turizm ile tanışmıştır.

Dalaman’da, özellikle Kapıdağı Yarımadası’nda bulunan birbirinden güzel koylar “Mavi yolculuğun” uğrak yeri olmuştur.  Bu koyların bir bölümüne sadece denizden ulaşılabiliyor. Bu nedenle de Marmaris-Göcek arasında dolaşan mavi yolculuk tekneleriyle, yatların ideal demirleme ve konaklama alanı olmuştur. Eşsiz doğal güzelliği,  gezilip görülmeyi bekleyen ve tarihi zenginlikleri bulunan bu koyların bazılarına araç ile gitme olanağı bulunmaktadır.

Kapukargın Mahallesi ve  İncebel kükürtlü su kaynakları ile bu kaynakların beslediği Kocagöl ile Kargın Gölü de görülmesi gereken doğal zenginliklerinden biridir.

Dalaman’da Devlet Üretme Çiftliği’ni ziyaret edin bir gün. Golf sahası gibi yemyeşil çimenler ve anıtlaşmış palmiyelerle çevrili koskoca bir binadır Üretme çiftliği ve yanında da Abbas Paşa Camisi vardır. 

Halen Devlet Üretme Çiftliği (TİGEM) idare binası olarak kullanılan yapının öyküsü de ilginç. Mısır Hıdivi Abbas Paşa, ava meraklı olduğu ve bu çevrenin de “uçarı kaçar”ı bol olduğu için Dalaman’ a bir av köşkü yaptırmak istemiş. İnşaat işi de Fransızlara verilmiş. Aynı günlerde Fransız inşaat grubuna bir de Mısır’da istasyon binası siparişi verilmiş. Ama Fransızlar hazırladıkları projeleri karıştırmışlar, İstasyon binası projesini Dalaman’a, av köşkünü ise Mısır’a göndermişler. Kimse de farkına varmamış bu karışıklığın ve tren yolu geçmeyen Dalaman’a av köşkü diye istasyon binası yapılmış. İşlevselliği olmamasına rağmen istasyon, mimarisi ve öyküsü hoş bir bina olarak kalakalmış Dalaman’da. 

Gezinizde aşağıdaki yerleri programınıza alabilirsiniz:

1- Kapıdağı’nda Lidai, Lissay, Crya ve Kleopatra Hamamı

2- Şerefler’de Kozpınar (Kalynda) ve kaya mezarları

3- Kargınkür’ünde türbe

4- Gürköy’de Demirci çarşısı

5- Gökdağ’da Likya kaya mağaraları

6- Asma (eski) köprü

7- Tarihi Akköprü

8- Kayadibi’nde Likya kaya mezarları

9-Kavacık’ta Hippokome Antik Kent

10-Bozbel’de Oktopolis Antik Kentin uzantısı sur ve kaya mezarları

11-Gürleyik’te Hisar ve ılıca

Kapıdağ Yarımadasında Antik Yerleşimler

Dalaman’ın hemen hemen her yerinde tarihi kalıntılara rastlayabilirsiniz. Kapıdağı Yarımadası, Şerefler, Kayadibi, Çöğmen, Gürleyik ve Bozbel mahalleleri, yoğun bir şekilde bulunan tarihi kalıntıların öne çıktığı yerlerdir. Kaya mezarları, kaleler, su sarnıçları, türbeler, antik şehirler, köprüler ve tarihi su değirmenleri görmek mümkündür.

Yapılan araştırmalarda Krya, Lissai ve Lydai tarihi kalıntıları tespit edilmiştir. Krya kimi tarihçilere göre Karya, kimilerine göre Lykia kenti. Taşyaka’daki kaya mezarları buranın Lykia kenti olduğunun bir işareti sayılmaktadır.Krya’nın güneybatısında, Kargın Gölü’nün güneyinde Lissai kalıntıları, Fethiye Körfezi’nin batı ucunda Lydai kent kalıntıları çıkacak önünüze. Bizans Dönemi’nde önem kazandığı sanılan Lydai’de bu döneme ait kalıntılar göreceksiniz.

Diğer yandan Hippokome’nin (Çöğmen Mahallesi) batısında, Kızılkaya Köyü’nün kuzeyinde, bugünkü Elcik ve Sabunlu mahalleri içinde eski bir şehrin kalıntıları daha tespit edilmiştir. Çukurhisar’daki Oktapolis (sekiz şehir) olduğu, kitabelerden okunan bu şehirden Ptolemaios söz etmiş ve Herbez tarafından şehrin ismi, mezarlardaki kitabelerden okunmuştur. Buradaki duvar kalıntıları Bizans Dönemi’ne aittir.

Sarsala Koyu

Dalaman İstasyonu’nun yapımı için kullanılan malzemelerin çoğu, Fransa’dan gemilerle gelmiş. Gemiler, Dalaman’a 12 km uzaklıktaki korunaklı ve sakin koy olan Sarsala Koyu’na yanaşmışlar. 

Koy şimdi mavi yolculuğa çıkan tekne ve yatların uğrak yerlerinden biri. Çamlarla denizin kucaklaştığı, hiç bir yapılaşmanın olmadığı tertemiz deniz ve kumsala sahiptir.  Havaalanı yolundan Kapukargın köyü üzerinden geçilerek gidilen orman yolu, Dalaman çayının kollarından Tersakan Çayının yanından ve denize bağlantılı kükürtlü bir çok gölün çevresinden geçiyor. Son derece keyifli görüntülerin eşlik ettiği yolculuk Sarsala Koyu’nun zirvesine ulaştığında gerçekten de sarsıcı bir panoramaya dönüşüyor. 

Bu koy, günümüzde tekne ve yatların mavi yolculuk güzergâhlarının üzerinde en popüler noktalarından biri olarak yer almaktadır. Tekneler, Kapıdağı Yarımadası üzerinde Sarsala, Büngüş, Sıralıbük, Kurşunlu ve Taşyaka (Bedri Rahmi) ve koylara giden mavi yolculuk güzergahını izlemektedir.

 

Kalynda

Dalaman-Fethiye yolu üzerinde Dalaman’dan 2 km sonra sağda Şerefler Köyü sapağını görecek ve anayoldan ayrılacaksınız. Şerefler Köyü, sapaktan 1 km ileride. Kalynda antik yerleşiminin kalıntıları ise köyün okulunun 200 metre yukarısında, tepe üzerinde ve çevresindedir. Kalynda bir Karia kenti. Kentten bugüne ulaşan fazla bir kalıntı yok. Ancak birkaç duvar parçası görülebilmektedir. Tarihçi Heredot, Kalynda’dan söz ederken, kentin bir dönem Kaunos egemenliği altında kaldığını, sonra Knidos’un desteğini alarak Kaunos’a karşı ayaklandığını, Kaunos kuşatması başlayınca da bu defa Rodos’tan yardım istediğini anlatır. Kalyndalılar sikke de basmışlar. Sikke üzerinde Zeus başı ile şimşek tutan kanatları açık kartal kabartması yer alır. 


Hippokome

 

Dalaman’a 30 km uzaklıkta, Çöğmen Köyü İt Asarı Mevkii’nde bir tepeye kurulmuş olan Hippokome yerleşimi kalıntıları, arkeoloji meraklısına ilgi çekici gelebilir. At Şehri anlamına gelen Hippokome’de şehrin güneydoğusundaki kayalıklarda 6 kaya mezarı göze çarpar. Şehrin güneybatı bölümlerindeki kayalıklarda ise tıpkı Fethiye Telmessos’ dakine benzer kaya mezarları; bugün Kepezbaşı denilen bölgede ise Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen yapı kalıntılar vardır. 

Termal Sular

Kapıkargın Mahallesi ve İncebel Mevkii’nde kükürtlü termal suların şifalı olduğuna inanılmaktadır. İncebel’de bulunan kükürtlü termal sular bir SPA ve konaklama tesisi tarafından işletilmektedir. Tesis içinde güzellik ve bakım üniteleri, çamur banyosu ve kükürtlü su havuzu mevcuttur.

Turizm Aktiviteleri

Dalaman Çayında Rafting 

Dalaman çayı, son yılların en gözde rafting parkurları arasında. Farklı zorluk derecelerinde iki ayrı etabı bulunan Dalaman çayının üst etabı 3. zorluk derecesinde ve bu etap rafting botlarıyla geçilebiliyor. Alt bölümde kalan 2. etap ise "river-kayaking" olarak adlandırılan küçük botlarla geçiliyor ve ilk kez deneyenlere tavsiye ediliyor. 1 zorluk derecesindeki bu etaba, çocuklar da katılabiliyor.

 Dalaman Çayı, Rafting-Kayaking Alt Parkuru" Demirli Köyü, Akköprü Mevkii’nde start alıp, yaklaşık 12 km’lik bir parkurdan sonra Arpacık Mevkii’nde son buluyor. Rafting turu düzenleyen seyahat acentaları, grupların başlangıç noktasına transferlerini sağlıyor. Başlangıç noktasında soğuk meşrubat servisi ile karşılanan gruplara nehir ve teknik ekipmanla ilgili gerekli uyarı ve tanıtım bilgileri veriliyor. Akköprü’den takribi 5 km sonra bulunan "Yemek Molası" noktasına 1 saat içerisinde ulaşılıyor. Yemek servisi açık havada veriliyor. Yemekten sonra, parkurun yaklaşık 10. km’sine dek kürek çekiliyor ve bu zevkli yolculuğu animasyon ağırlıklı bir yüzme molası izliyor. 

Mesire Yerleri

1-  Sansu-Hurmalı Koyu arası, deniz kıyısı

2-  Akkaya yöresi

3-  Gürleyik Çal Deresi

4-  Çöğmen’de Üçgül, Dumlu ve Akpınar yaylaları

5-  Çal,Şimşir ve Aygır dağlarının dorukları

6-  Hürriyet ve Altıntaş mahallerinde günlük (sığla) ormanları

7-  Dalaman Çayı üzerinde Akköprü ile kanyon

8-  Kırcagedre Mahallesi

Yöresel Ürünler

Yöresel Yemekler

Borana: Yeşil bitkiler ve otlar, taze fasulye veya patlıcan haşlandıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak yapılan bu yemek yörenin en kolay ve en tanınmış sevilen yemeğidir.

Arabaşı: Av aletleri ile yapılan bir tür koyu çorbadır. Üzerine veya yanına mısır unundan yapılan hamurla yenir. Yapılması zaman aldığından ancak özel günlerde yapılır


Çingene Pilavı: 
Peynir ufalanır, içine soğan, maydanoz, domates, yeşilbiber, karabiber, tuz ve zeytinyağı konarak karıştırılır.


Oma:
 Bir tür un çorbasıdır.


Saç böreği: 
Elde açılan yufkanın içine peynir, çeşitli otlar veya ince doğranmış et konarak, yağlanmış kızgın sacda pişirilir.


Narekşisi: 
Her ne kadar yemek türüne girmese de, nar ekşisi lezzet arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Ekşi narların ateşte kaynatılmasıyla elde edilir. Özellikle salatalarda, kahvaltılık zeytinle beraber ve çorbalarda kullanılır. Nar ekşisi, koyu kahve bir renge sahiptir.
Güncel | Dalaman Genel Bilgiler | genel bilgi TR EN
Gümüşlük Brands