Milas haberleri
HABER

Milas haberleri

Milas | Haber | News

Milas
HABER

Akbelen'de orman eylemine müdahale

Muğla hastaneleri

48 Haber (GHA) - 24.07.2022 - Akbelen'de ağaçların kesilmesi ve maden alanı genişletme çalışmalarına engel olmak için toplanan İkiköy'lülerle onlara destek amacıyla gelenlere müdahale gerçekleşti. Gözaltına alınanlar oldu.

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023 - 7

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023

Aralarında İkizköylüler adına davalara bakan avukat dahil gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı. Gazdan ve TOMA'ların sıktığı basınçlı sudan etkilenenler tedavi altına alındı.

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023 -6

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023

Ne oldu?

Milas’ın Akbelen Ormanı’nda kömür madenini genişletme girişimi yenilendi. İkizköylüler, ağaç kesimini engellemek için eyleme başladı.

Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda 2 ayrı holdingin ortak iştiraki ile bir enerji şirketinin kömür maden sahasını genişletmek için başlattıkları ağaç kesimi girişimleri defalarca İkizköylüler tarafından engellendi. 2019’dan beri süren maden girişimi ve köylülerin buna karşı direnişi bu sabah yeni bir boyut kazandı.

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023 - 8

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023

Bugün 05.30’da bölgeye çok sayıda Jandarma ekibi ve TOMA ile ağaç kesim ekiplerinin sevk edilmesi üzerine İkiz Köylüler tekrar ormanın girişine gidip Jandarma barikatı önünde eyleme başladı. Eylemin ve daha önceki eylemlerin de simge isimlerinden 94 yaşındaki Gülsüm Nine de sabah erkenden Akbelen Ormanı girişine giderek eyleme katıldı.

Jandarma köyüllerin ormana girmesine izin vermezken ağaç kesilmesine karşı direnen köylüler de bekleyişlerini ve sözlü tepkilerini sürdürüyorlar.

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023 - 5

Akbelen eylam müdahale - 24 Temmuz 2023

CHP'li milletvekilleri bölgede

CHP Muğla milletvekili Süreyya Öneş Derici ve Gizem Özcan bölgeye gitti. Derici yaptığı açıklamada, "Sabahın erken saatlerinde yaşanan ağaç kesim haberi üzerine Akbelen Ormanı’na geldik. Seçilmiş bir milletvekili olarak, ağaçların kesildiği alana giremiyorum. Bu ağaçlar, bu talimatı verenlerin çocuklarının da ağacı. O alana girene kadar buradan ayrılmıyorum. Hükümeti bu yanlış karardan en kısa sürede dönmeye davet ediyorum. Akbelen hepimizindir" dedi.

CHP Muğla Milletvekili ÖSüreyya Öneş Derici

CHP'li milletvekili Süreyya Öneş Derici (Önde Ortada) bölgede - 48 Haber Ajansı

Neden, niçin, son durum

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, 2 holdingin ortaklığındaki enerji firması, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri 2020 senesi Kasım ayında aldı.

Ancak firma İkizköylüler’in direnişi üzerine çalışmaya başlayamamıştı. 17 Temmuz 2022 tarihinde bu kez sabah saat 6'da Akbelen Ormanı’na giren Orman İşletmesi kesim ekibi iddialara göre İkizköy halkı bölgeye gelene kadar 30'a yakın ağacı kesti. Bu nedenle İkizköylüler ormanda 24 saat nöbet tutmaya başladı.

VİDEO

Akbelen Ormanı'nda maden sahası yapımına ve ağaç kesimine karşı olanlar sosyal medya hesaplarından videolarla çağrı yapmaya başladı...

 

Etkinlik Takvimi

TEK TIKLA TÜM MUĞLA - İlçe ilçe Muğla'daki etkinlikler. Konser, sergi, söyleşi, yarışma, spor, tiyatro, panel, anma, eylem, toplantı, sinema, imza günü, festival, kutlama vd... MUĞLA ETKİNLİK TAKVİMİ. TIKLA

 

Muğla Yemekleri Tarifleri

TAGS;

Milas haber

Milas sıcak haber

Milas Haberleri